Ministri financií EÚ sa dohodli na nových pravidlách pre záchranu bánk

27.06.2013 Celý región

Brusel 27. júna (TASR) - Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa po zdĺhavých rokovaniach dohodli, že na záchrane problematických bánk sa budú musieť podieľať aj investori a bohatí klienti. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Ministri z 27 členských štátov únie po siedmich hodinách rokovaní dospeli dnes skoro ráno k návrhu dohody, ktorá odbremení daňových poplatníkov a zabráni tomu, aby sa nedobrovoľne podieľali na záchrane bánk. Návrh nových pravidiel o zatvorení alebo záchrane bánk počíta s tým, že náklady na ich sanáciu ponesú aj akcionári, majitelia dlhopisov a klienti s nepoistenými vkladmi nad 100.000 eur.

Dohodli sa tiež, že oprávnené vklady fyzických osôb, ako aj vklady mikro, malých a stredných firiem a záväzky bánk voči Európskej investičnej banke (EIB) budú mať prednosť pred nárokmi veľkých korporácií a klientmi s nepoistenými vkladmi nad 100.000 eur. Niektoré ďalšie záväzky bánk nebudú zahrnuté do záchranného balíka, vrátane platov a dôchodkových benefitov zamestnancov problematických finančných ústavov, ktoré požiadajú o pomoc.

Tento návrh však nie je definitívny a v procese schvaľovania sa ešte niektoré jeho časti môžu zmeniť. Návrh dohody, ktorá nadobudne platnosť v roku 2018, však ráta aj s tým, že členské štáty ponesú časť nákladov na záchranu bánk, a preto vytvoria akési národné záchranné fondy.
 

Vyberte región